Kea fiókák a Szegedi Vadasparkban | Európai KalandoZOO
www.kalandozoo.hu
Főoldal Hírek Hírlevél Fotóalbum Kapcsolat Linkek
  

Főoldal > Hírek > Kea fiókák a Szegedi Vadasparkban


Kea fiókák a Szegedi Vadasparkban
2020. április 2. - 1987 olvasás


Az, hogy a veszélyhelyzet alatt sem állt le az élet a Szegedi Vadasparkban, annak egyik legörvendetesebb bizonyítéka az a két keafióka, amely egyben az év egyik nagy zoológiai szenzációját is jelenti. Hiszen még Magyarországon soha nem sikerült szaporítani a világ legokosabb madarát, az új-zélandi keát.

Kea fiókák a Szegedi Vadasparkban
A Vadaspark európai fajmentő tenyészprogram (EEP) keretében tartja a ritka papagájfajt. Az angol állatkertből érkezett tojó és a csehországi hím 2018 végén lett egy pár, és 2020 első hónapjában kezdtek el költeni. Mind a három tojásuk kikelt, és bár sajnos a harmadik fióka gyenge volt, el is pusztult minden segítségünk ellenére, két fióka szépen felcseperedett, ahogy a fotók is tanúsítják. A hegyvidéki, sziklás területen élő keák költőüregekbe rakják fészküket, mi is ilyet alakítottunk ki számukra, ebben nevelkednek a kicsik. A napokban fogják elhagyni az üreget, kíváncsian várjuk, hogy ismerkednek majd a „külső világgal”.

A kea röpde előtt sokan tanakodva állnak meg, vajon miért van teleszórva az mindenféle „szeméttel”, köztük használt bakancsokkal is. Ezek valójában nem a gondozói hanyagság bizonyítékai, hanem játékok. A keák ugyanis rendkívül intelligens madarak, amely magas értelmi képesség nagyfokú kreativitással is jár. Akkor érzik jól magukat, ha újabb és újabb tárgyakkal tudjuk őket lefoglalni. Erről az élőhelyüket elővigyázatlanul meglátogató turisták is sokat tudnának mesélni, akik például az autójukat keás területen hagyják – rövid úton mindent leszednek arról, amit csak kampós és erős csőrükkel csak meg tudnak oldani. Új-Zéland hűvös, déli területén élnek, sajnos egyre csökkenő létszámban, ma már mindössze 3300 egyede él vadon a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) adatai szerint. Miután egyes különösen kreatív egyedei a birkákat is megtámadták, hogy a bőrük alatti zsírrétegből csipegessenek, nagyon rossz hírük kelt a farmerek körében és ezért is irtották őket hajdan. Emellett a szigetre behurcolt fajok és betegségeik is nagy pusztítást végeztek körükben. Jelenleg az európai állatkertekben kb. 185 egyede él, bár hazánkban 4 állatkertben is látható, csak Szegeden szaporodik.


Ezeket már olvasta?

Veszélyben a pécsi állatkert
2020. április 20.
Világszerte nagyon nehéz helyzetbe kerültek az állatkertek, melyekne...

Mi lett a márciusban született budapesti óriásvidra kölykökkel?
2020. április 11.
A Budapesti Állatkert 2020. március 27-én adta hírül, hogy megszül...

Tenyésztői siker: különleges macskafajta született a Debreceni Állatkertben
2020. április 9.
A cívisvárosi intézmény 2018 novembere után ismét örömteli hírr...

Bezárták a hongkongi állatkertet és a pandák rögtön párosodni kezdtek
2020. április 8.
Tíz évnyi sikertelen próbálkozás után, végre maguktól párosodot...

Koronavírusos a bronxi állatkert tigrise
2020. április 5.
A New York-i bronxi állatkert négyéves maláj tigrise, Nadia elkapta ...

Támogatójegyeket árusít a Nyíregyházi Állatpark
2020. április 4.
Az ország vidéki állatkertjei is nehéz helyzetbe kerültek a járvá...

Önállósodnak a miskolci kenguruk
2020. április 1.
Ugyan a Miskolci Állatkert is zárva tart jelenleg, a cukiságfaktort n...

Elefánt született a prágai állatkertben
2020. március 27.
Az elefántbébi és anyja, az indiai származású Tamara egészségese...Főoldal | Hírek | Hírlevél | Fotóalbum | Kapcsolat | Linkek