Veszélyben a pécsi állatkert | Európai KalandoZOO
www.kalandozoo.hu
Főoldal Hírek Hírlevél Fotóalbum Kapcsolat Linkek
  

Főoldal > Hírek > Veszélyben a pécsi állatkert


Veszélyben a pécsi állatkert
2020. április 20. - 2043 olvasás


Világszerte nagyon nehéz helyzetbe kerültek az állatkertek, melyeknek állatok és emberek védelmében be kellett zárniuk a koronavírus terjedése miatt. Sajnos nem kivétel ez alól a pécsi zoo sem, anyagi tartalékaik rohamosan fogynak, az önkormányzati támogatás sem húzta ki őket a gödörből. Ugyan akadnak támogatóik, de minden segítségre szükségük van és lesz, valószínűleg még a járvány lecsengése után is.

Veszélyben a pécsi állatkert
Általában a pécsi állatkert saját maga gazdálkodja ki a költségei nagy részét, az önkormányzat idén is – más évekhez hasonlóan – a városi költségvetéssel összhangban átadott támogatással járult hozzá a működéshez. A jegyeladásokból származó bevételek hiánya miatt ez az összeg jelenleg nem elég, csupán a bérek és a bérjellegű kiadások egy részét fedezi.

– Egy-két kivételtől eltekintve elmondható, hogy a magyarországi állatkertek nem önfenntartóak. A Magyar Állatkertek Szövetségének tagintézményei önkormányzati tulajdonban állnak, így a pécsi állatkert is. A tulajdonostól átvett támogatás mértéke állatkertenként eltér, esetünkben átlagosan az éves költségek 18 százalékában határozható meg ez az összeg, amely tavaly és jelenleg is 60 millió forint volt. Ez egy alacsony arány, másutt 30 százalék feletti érték is előfordul – mondta el lapunknak Siptár Dávid, a pécsi zoo ügyvezetője.

Hangsúlyozta, év végén mindig képeznek tartalékot, így mindeddig meg tudták oldani az állatok takarmányát, az orvosi kiadásokat, fejlesztéseket, a közüzemi díjakat, ez az erőforrás azonban vészesen fogy. Hiszen napi körülbelül 900 ezer forintba kerül – most a költségvetés teljes átdolgozása mellett összébb kellett húzniuk a nadrágszíjat, így az összeg “csak” 750 ezer forint – az intézmény biztonságos működtetése.

– A pécsi állatkert esetében márciusra nettó 14, áprilisban 27, májusban 31, júniusban 31 millió forintos jegybevétel-kieséssel számolunk. A végösszeg természetesen növekszik, minél később tudunk megnyitni. Összességében elmondható, hogy nagyjából éves bevételeink 50 százaléka tűnhet el. Jelenleg a takarmányellátás folyamatos, azonban anyagi lehetőségeink egy hónapon belül kimerülnek. A pécsi önkormányzattól érkezett hozzánk a korábban elfogadott éves működési támogatás időarányos része, jelenleg már ebből gazdálkodunk – foglalta össze Siptár Dávid.


Ezeket már olvasta?

Mi lett a márciusban született budapesti óriásvidra kölykökkel?
2020. április 11.
A Budapesti Állatkert 2020. március 27-én adta hírül, hogy megszül...

Tenyésztői siker: különleges macskafajta született a Debreceni Állatkertben
2020. április 9.
A cívisvárosi intézmény 2018 novembere után ismét örömteli hírr...

Bezárták a hongkongi állatkertet és a pandák rögtön párosodni kezdtek
2020. április 8.
Tíz évnyi sikertelen próbálkozás után, végre maguktól párosodot...

Koronavírusos a bronxi állatkert tigrise
2020. április 5.
A New York-i bronxi állatkert négyéves maláj tigrise, Nadia elkapta ...

Támogatójegyeket árusít a Nyíregyházi Állatpark
2020. április 4.
Az ország vidéki állatkertjei is nehéz helyzetbe kerültek a járvá...

Kea fiókák a Szegedi Vadasparkban
2020. április 2.
Az, hogy a veszélyhelyzet alatt sem állt le az élet a Szegedi Vadaspa...

Önállósodnak a miskolci kenguruk
2020. április 1.
Ugyan a Miskolci Állatkert is zárva tart jelenleg, a cukiságfaktort n...

Elefánt született a prágai állatkertben
2020. március 27.
Az elefántbébi és anyja, az indiai származású Tamara egészségese...Főoldal | Hírek | Hírlevél | Fotóalbum | Kapcsolat | Linkek